
Rome at War – Fading Legions Errata and FAQ

Imperial Scenario Book

Heruli Light Infantry and Nervii Archers set up in 138, not 166.

Second Edition Series Rules

Pg 3:  Light Cavalry description has a depiction of Light Infantry.

Replace the indicted paragraphs with the below:

11.1  Locking Shields
The reference to (15.2) should instead be to (14.2).

9.8  and 11.7 Advances  
Whenever an area is vacated as a result of combat (including an area vacated by Voluntary Retreat), units 
that participated in the attack may advance into the vacated area, even if this exceeds the unit’s 
movement allowance. The option to advance must be exercised immediately, before any other combat 
resolution. Units are never required to advance (Exception, Forced Retreat (9.6)).

11.31 Restrictions 
All withdrawing units MUST have a greater movement allowance than the fastest assaulting unit, with 
the following exceptions: 

• A leader in an area alone may always withdraw unless blocked by terrain or enemy units, 
regardless of movement allowances. 

• Light Infantry may always withdraw from an assault containing only enemy heavy infantry.

Frequently Asked Questions

Q.  When a leader is killed prior to being activated, can units in his formation be activated anyway? I say 
no, and it works well to represent the initial confusion prior to getting a new leader in the recovery 
phase. 

A.  You are correct.  As per (6.0), units may not move or attack unless a leader activates them.  The 
units in this case have no leader until the following recovery phase.



Q.  Can defending units withdraw from a missile only attack? They don't have to check morale when so 
attacked, but could they? I say no, just because I like the way missile attacks can slowly wear down 
even the biggest units. It also balances the scenarios in favour of Rome's enemies (who often have lots of 
light infantry). 

A.  Units cannot withdraw from a missile only attack.

Q.  Do cav./eleph. units wishing to counter charge need to take a second morale check. 

A.  There is only one morale check.  

Q.  If charge results in a forced retreat, rules 9.6 and 9.8 says the charging units MUST advance. But in 
9.9 it says that charging units MIGHT pursue whether the owning player wishes them to or not. 

A.  9.6 deals with mandatory retreat by the defender, in which case the attacker must advance and 
occupy the area.
9.8 deals with voluntary retreat by the defender, in which case advance is optional.
9.9 deals with cavalry pursuit, which is a different concept than advancing to simply occupy the area.

Q.  What if leaders are alone in an area? Can they stop an enemy unit? I play with a traditional, "If a 
leader is alone in an area he is moved to an adjacent area when enemy units enter the area."

A.  You’re playing right. See 13.3 (Lone Leaders).  Enemy units don’t have to stop and attack the leader.  
If he can’t get out of the way through withdrawal the leader is eliminated.

Q.  BTW is it normal for ancient battles to break down into a disorganized slugfest? In my attempt to 
cause the enemy to collapse I'm hesitant to pull back and reorganize so units end up everywhere with 
little battles happening all over the map. Any tactical advice for an ancient battle newbie?

A.  Generally they did, but not at first.  Battles were relatively bloodless until one side started to give 
way.  At that point the casualties mounted rapidly and in many cases few of the vanquished survived.  
Think of the early step losses more in terms of unit cohesion loss than in terms of casualties.


